Pensioenfondsen fossielvrij?

Een verslag van deze avond is nu hier te lezen.

Een speciale avond over de beleggingen van pensioenfondsen in de fossiele energie industrie, op 17 maart in Pakhuis de Zwijger. Nederlandse pensioenfondsen hebben tientallen miljarden pensioengeld geïnvesteerd in kolen, olie en gas. Wat zijn hiervan de maatschappelijke en financiële risico’s? En wat zou er gebeuren als pensioenfondsen fossielvrij worden?

Programma

19.30 – 20.00 uur Inloop
20.00 – 21.00 uur Opening en drie korte introducties
Met als sprekers Julian Poulter (CEO Asset Owners Disclosure Project, chair of GRI Investor Working Group), Rens van Tilburg (econoom, o.a. Sustainable Finance Lab, Universiteit Utrecht) en Herman Philipse (hoogleraar filosofie, Universiteit Utrecht).
21.00 – 21.15 uur Overhandiging ABP-fossielvrij petitie en reactie ABP
De petitie wordt overhandigd aan het ABP-bestuur door een aantal ABP-deelnemers: Hans Schenk (hoogleraar Universiteit Utrecht en SER kroonlid), Linda Hilhorst (lid Verantwoordingsorgaan ABP en ambtenaar bij Ministerie van VWS), Obe de Vries (gepensioneerd, oud-inspecteur hoger onderwijs), Sofie Faes (docent biologie) en Chris Roorda (onderzoeker bij DRIFT, Erasmus Universiteit en mede-initiatiefnemer ABP-fossielvrij) .
21.15 – 22.10 uur Paneldiscussie
Discussie onder leiding van Harm Edens met partijen uit de pensioenwereld, financieel experts en maatschappelijke organisaties, waarbij ook het publiek ruimte krijgt om vragen te stellen. Met José Meijer (vice-voorzitter ABP), Rients Abma (directeur Eumedion), Sylvia Borren (directeur Greenpeace) en Giuseppe van de Helm (directeur VBDO), Linda Hilhorst (lid Verantwoordingsorgaan ABP en ambtenaar bij Ministerie van VWS) en Herman Philipse (hoogleraar filosofie, Universiteit Utrecht).
22.10 – 22.15 uur Afsluiting

Inschrijven
Schrijf je in door een e-mail te sturen met je naam (en evt. organisatie) naar event@abpfossielvrij.nl. (let op: de zaal is vol, opgeven is niet meer mogelijk!.

Achtergrond
Deze bijeenkomst en de genoemde petitie vormen onderdeel van het initiatief van ABP-deelnemers, ondersteund door 350.org, om een discussie op gang te brengen over de financiële en maatschappelijke risico’s van de beleggingen van ons pensioenfonds in kolen, olie en gas. Elders op deze website vind je achtergrondinformatie over het vraagstuk en de motivatie van enkele ondertekenaars van de petitie.

17-maart-pensioenfondsen-fossielvrij
ABP-e-flyer-back