Contact

Meer weten over de petitie of actief worden in de ABPfossielvrij-campagne? Neem contact op met Chris Roorda: chris@abpfossielvrij.nl.

Perscontact verloopt via Liset Meddens: liset@abpfossielvrij.nl.

Over ons

De ABPfossielvrij-campagne is gestart door drie medewerkers van de Erasmus Universiteit, die al snel versterkt werden door samenwerking met de Fossielvrij beweging (gelieerd aan 350.org).

Samen met een groeiend aantal ABP-deelnemers en maatschappelijke organisaties roepen we het ABP op om te divesteren uit fossiele energiebedrijven. Zo hebben we tijdens de verkiezingen voor het verantwoordingsorgaan de ABPduurzaam stemwijzer ontwikkeld. ABP deelnemers werden hiermee geinformeerd over de ideeën van de kandidaten over de koolstofbubbel en fossiele investeringen. Vervolgens hebben we een brief aan het ABP bestuur gestuurd, ondersteund door 17 maatschappelijke organisaties. Lees hier meer over de brief en de reactie erop.

Naar aanleiding van deze activiteiten zijn we met het ABP-bestuur in gesprek geweest. Dit gesprek gaf ons idee dat er ruimte voor beweging is, maar dat het ABP nog onvoldoende druk hiertoe voelt. Daarom lanceren we op dinsdag 16 december 2014 de ABPfossielvrij petitie. We roepen daarmee het ABP op tot concrete actie richting fossielvrije investeringen. We vragen zoveel mogelijk ABP deelnemers op om deze te ondersteunen en hier bekendheid aan te geven. Op 17 maart zullen we de petitie aanbieden aan het ABP-bestuur tijdens het evenement Pensioenfondsen fossielvrij? in Pakhuis de Zwijger.

Het initiatief drijft op de vrijwillige inzet van een kerngroep, met ad-hoc medewerking van diverse docenten, onderzoekers, ambtenaren en andere sympathisanten. De organisatie van het evenemement op 17/3 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door een bescheiden bijdrage van maatschappelijke organisaties die ons initiatief onderschrijven.

De kern van het ABP-fossielvrij campagneteam wordt momenteel gevormd door Chris Roorda, Cindy Coltman, Jeroom Remmers, Liset Meddens en Vatan Hüzeir. Wil je je hierbij aansluiten? Stuur een mail naar chris@abpfossielvrij.nl.

Zie ook de persberichten gerelateerd aan ABPfossielvrij: