Kieswijzer pensioen & klimaat

In april mag je stemmen voor het Verantwoordingsorgaan van ABP. Stem ook voor een kandidaat die klimaat hoog in het vaandel heeft! Eén kandidaat is duidelijk meest ambitieus en daarmee uitgeroepen tot topkandidaat: Sofie Faes (LvOP). Bij de actieve deelnemers zijn ook Auke van Nie en Richard Bronswijk (FNV) en Angelien van Boxtel (CMHF) bovengemiddeld ambitieus. De geselecteerde zes kandidaten van de pensioengerechtigden ontliepen elkaar niet veel dus nodigen we stemgerechtigden uit om hun eigen afweging te maken op basis van de uitgebreide antwoorden in de kieswijzer.

Hoe te stemmen?

  • Bekijk de kieswijzer
  • Breng je stem uit via abp.nl/stemmen
    (Klantnummer vind je op alle post van ABP; je hebt missch ook een mail gehad van ABP met een directe link)
  • Stuur ‘jouw’ kandidaat een persoonlijk bericht via deze link
  • En roep je collega’s, vrienden en familie op om ook te stemmen!

In april kunnen deelnemers en pensioengerechtigden bij het ABP stemmen voor een nieuw Verantwoordingsorgaan dat de belangen van 2,8 miljoen mensen bij ABP vertegenwoordigt. Bij deze verkiezingen hebben we de “Kieswijzer pensioen & klimaat” opgesteld, speciaal voor ABP-deelnemers die zich zorgen maken over klimaatverandering. Hieruit wordt duidelijk hoe kandidaten denken over de investeringen van ABP in de fossiele energie industrie.

Opvallend is dat 13 van de 14 respondenten wil dat ABP de investeringen in fossiele energiebedrijven afbouwt; ofwel een duidelijk ultimatum stelt waarbinnen de bedrijven zélf kunnen stoppen met fossiele energie. Het tempo dat de kandidaten voorstaan verschilt wel fors. Eén kandidaat is duidelijk meest ambitieus en daarmee uitgeroepen tot topkandidaat: Sofie Faes (LvOP).

De volledige reacties van de kandidaten zijn terug te lezen in de kieswijzer.


Deze kieswijzer pensioen & klimaat is een initiatief van ABPfossielvrij, een groep ABP-deelnemers ondersteund door Fossielvrij NL.