Duurzaamheidsplan ABP mist urgentie en leiderschap

14 oktober 2015 – Voor directe publicatie [ENGLISH PRESS RELEASE BELOW]

Duurzaamheidsplan ABP mist urgentie en leiderschap

Media contact: Vatan Hüzeir: info@abpfossielvrij.nl

AMSTERDAM – Het nieuwe duurzaamheidsbeleid, dat het ABP vandaag presenteerde, mist ambitie en toont geen leiderschap op het gebied van klimaatverandering. Volgens de initiatiefnemers van ABP Fossielvrij is het onmogelijk om van een duurzaam pensioen te spreken als ABP blijft investeren in kolen, olie, en gas. Zij roepen het grootste pensioenfonds van Nederland op nog scherper te kiezen en geheel uit de fossiele industrie te stappen. ABP investeert momenteel meer dan 30 miljard euro in de fossiele energie industrie.

Vatan Hüzeir, mede-initiatiefnemer van ABP Fossielvrij: “12,000 mensen hebben zich duidelijk uitgesproken vóór een fossielvrij pensioen. Het ABP-bestuur heeft het klimaatvraagstuk nu hoog op de agenda gezet. Maar hoe kan ABP zeggen de zorgen om klimaatverandering serieus te nemen terwijl ze miljarden investeert in fossiele energie bedrijven, bedrijven die zo sterk bijdragen aan het verergeren van het klimaatprobleem? Uit ABP’s meest recente cijfers blijkt dat het pensioenfonds €7,5 miljard investeert in 118 van de 200 bedrijven met de grootste fossiele energiereserves ter wereld. Nu legitimeert ons pensioengeld nog het opbranden van de reserves van deze bedrijven. Dit zal ons klimaat dramatisch veranderen en onze manier van leven onmogelijk maken.”

Hans Schenk, hoogleraar economie in Utrecht en kroonlid van de SER, vult aan: “Die fossiele investeringen zijn niet alleen een gok met het klimaat, maar ook met ons pensioengeld. Gerenommeerd onderzoek laat zien dat om klimaatverandering nog enigszins te beperken, 80 procent van alle kolen, een derde van de olie en vijftig procent van al het aardgas in de grond zal moeten blijven zitten. Fossiele energiebedrijven zullen een groot deel van hun voorraden niet kunnen winnen. De waarde van deze bedrijven is daar wel op gebaseerd en wordt dus ernstig overschat. We zien dit al gebeuren bij kolenbedrijven, waar ABP fors in investeert.”

Vatan Hüzeir vervolgt:  “We zullen ABP kritisch blijven volgen om te zien hoe ze hun strategie in actie vertalen, en zullen de druk blijven opvoeren om geheel uit de fossiele industrie te stappen. Eerder bleek uit onderzoek van Trouw dat deze mening door een meerderheid van pensioendeelnemers wordt gedeeld wanneer zij de link leggen tussen klimaatverandering en investeringen in kolen, olie en gas.”[4].

Op 29 oktober overhandigt ABP Fossielvrij de brieven die hun ondersteuners de afgelopen maanden naar het ABP pensioen fonds hebben verstuurd. Wereldwijd halen steeds meer investeerders hun geld uit kolen, olie, en gas. Eerder dit jaar besloot het Noorse GPFG, één van ‘s werelds grootste investeerders in steenkool, om hun meer dan $8 miljard uit deze industrie te divesteren.[5]

###

Voor redacteurs:

[1] ABP presenteert nieuw beleid verantwoord beleggen https://www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/abp-presenteert-nieuw-beleid-verantwoord-beleggen.aspx

[2] Financial Times, ‘Almost $1bn wiped off the value of UK pensions’ coal investments’, 11 October 2015

[3] Los Angeles Times, ‘CalPERS, CalSTRS took big losses on energy investments, report says’, 13 August 2015

[4] Trouw, ‘Meerderheid wil stop op fossiel beleggen’, 1 juni 2015

[5] Detailed list of fossil fuel divestment commitments: http://gofossilfree.org/commitments/